Historien om Alsvåg

Det var på en maskinmesse i Tyskland i 1978 at Age Solheim fikk øye på en profileringslinje for første gang. Den gangen var det ingen Norske produsenter av rullformet tak og vegg plater. Etter Tysklandsturen og et fabrikkbesøk i Sør-Sverige kom forretningsideen: Importere ferdig galvanisert og lakkerte råvarer på rull, for deretter å skreddersy tak og veggplater for det norske markedet. Det norske markedet var på denne tiden dominert av svenske og finske produsenter.

Høsten 1979 ble Alsvåg Plater AS stiftet og arbeidet med å bygge den første Norske fabrikken tok til. ­Etter mye jobb, stort sett alene, kunne Age Solheim i juni 1980 produsere de første platene på Norsk jord. ­Bedriften hadde klare mål­setninger, man skulle levere tak tilpasset kundens behov, ”skreddersøm”. Leverings­tiden skulle være kort og bedriften skulle yte god service.  Dette er mål Alsvåg Plater AS også i dag strekker seg langt for å etterleve.

Alsvåg Plater AS startet sin produksjon på tettstedet Alsvåg, i ­Øksnes kommune. De første årene hadde bedriften 2 ­ansatte. Da gikk ­ettermiddagene med til å transportere varer med bil og henger ut til kundene.

Age Solheim reiste rundt og brukte mye tid på å selge inn produktene. I de første årene kunne man møte han på messer i hele landsdelen.

I de første årene solgte ­bedriften sine produkter fra eget utsalg til firmaer og privat­personer i nærmiljøet. Nå foregår alt salg gjennom forhandlere over hele ­landet. Alsvåg Plater AS har i dag forhandleravtaler med de fleste store norske byggevarekjedene.

Etter 4 år i Alsvåg flyttet bedriften i 1984 til nye moderne fasiliteter på Sortland. Sortland havn ble et naturlig valg for den nye fabrikken, særlig fordi ­logistikk og kort leveringstid var viktig etter hvert som bedriften fikk større kundemasse.

I 1987 utvidet Alsvåg Plater AS på nytt. Et nytt produksjons­anlegg sto klart, og Peva®45 og den første taksteinplatelinjen ble introdusert med brask og bram.

I 1994 ble den første profilerings­linjen byttet ut med en ny og moderne dobbellinje som produserer både 18 og 45-­profil. Taksteinplatelinjen ble i 2005 byttet ut og den nye linjen er en av Europas mest moderne produksjonslinjer.

Neste generasjon

I 2002 etter 23 år som gründer og daglig leder trakk Age ­Sol­heim seg tilbake som daglig ­leder i Alsvåg ­Plater AS. ­Sel­skapet ­gjennomførte  en ­omstrukturering og generasjons­­­­­­skifte. ­Sønnen Martin  Solheim gikk inn som daglig leder og inn på eiersiden kom også ­stesønnen Håvard H. Wallstad som nå er ­markedssjef. Med Age Solheim som styre­leder er kontinuiteten godt ivaretatt.